WeLCoMe To My BLoG NuR HiDaYaH YuNuS...SeNyuMaN iTu LuKiSaN RaHSia HaTi...

Monday, May 9, 2011

Kesan Zikir Terhadap Otak


Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna.
Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.
Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.
Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimat-kalimat Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif.
Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut.
Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik.
Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif.
Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan.
Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini.
Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran.
Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993.
Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar.
Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda.
Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan.
Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.
Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain.
Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.
Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya.
Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat baru menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya.
Malang bagi mereka yang masih memandang enteng kepentingan berzikir dan mengabaikannya.

2 comments:

 1. Assalamualaikum...

  Kesan zikir pada manusia sangat meluas. Getaran yang terhasil dari suara yang mengalun zikir secara tertib dan berterusan, ditambah lagi dengan fikiran yang tenang akan menambahkan lagi rangsangan saraf untuk menghantar siqnal positif pada otak.

  Zikir juga selain bagus untuk otak, ia juga adalah penyembuh penyakit perasaan (hati) yang juga terhasil dari otak. Zikir sebagai penambah kepada kekuatan iman dan keberanian manusia dalam menghadapi gangguan makhluk.

  Cuba buat pemerhatian pada orang yang melatah secara tulen. Apakah perkataan yang mula-mula terkeluar dari mulutnya. Jika dia agak kerap berzikir atau zikir itu menjadi permainan mulutnya, pasti akan terkeluar perkataan-perkataan yang baik-baik. Begitu juga sebaliknya.

  Saya pernah jumpa seorang perempuan tua yang melatah dan yang keluar dari mulutnya hanyalah kata-kata carut dan lucah. Jadi faham kan kenapa jadi begitu...?

  ReplyDelete
 2. btl tu kebanyakan yg melatah suka ckp mencarut...

  ReplyDelete